През миналата седмица комедиен скеч с Джими Фалън от шоуто Saturday

...
През миналата седмица комедиен скеч с Джими Фалън от шоуто Saturday
Коментари Харесай

Опасността смешното днес да стане незаконно утре убива комедията

През предходната седмица комедиен скеч с Джими Фалън от шоуто Saturday Night Live преди 20 години изведнъж стана доста известен и сътвори огромни неприятности на комика. Проблемът е, че в клипа Фалън влиза в ролята на сътрудника си Крис Рок и за задачата е гримиран като Крис Рок - който е негър, благодарение на гримьорската техника " блекфейс ", употребена в предишното, когато бели артисти е трябвало да показват чернокожи перносажи. А през днешния ден в Америка бял човек да се гримира като чернокож се счита за огромна засегнатост. 

Преди 20 години очевидно не е било по този начин, тъй като шоуто е минало и отпътувало, без никой да се възмути. Но сега Фалън си направи строга самооценка.   " През 2000 година, до момента в който бях в SNL, взех ужасното решение да се показва за Крис Рок, с черно лице. Няма опрощение за това. Много скърбя, че взех това несъмнено обидно решение и благодаря на всички вас, че ми потърсихте отговорност ", съобщи той. 

Напоследък още няколко политици и медийни персони, измежду които и канадският министър председател Джъстин Трюдо, се оказаха забъркани  в неотдавнашни кавги с " блекфейс "  от младежките си години. 

На фона на вълната от възмутени и афектирани гласове и претенции Фалън повече да не се появява в ефир, малко самотно се изправи Джейми Фокс: " Брато, няма да се извиняваш за нелепости, сподели Фокс на Фалън. - Ти си комедиант, освен това страховит. Направи невероятна реплика на Крис Рок… Това не беше черно лице... Правехме цветно шоу, в което имитирахме облици от всички раси… Продължавай все по този начин, приятелю! Ти си ни нужен! “

А през уикенда против " културата на възмущението “ - появилата се през последните години социална наклонност, призоваваща за забрани на избрани видове хумор, се изрече и Джон Малкович. 66-годишният артист е една от звездите на " Космически сили “, новият язвителен сериал на Netflix, основан ненапълно на новото военно поделение, основано от президента Тръмп. 

В диалог с New York Daily News, Малкович сподели, че се тревожи не толкоз дали комедията ще издържи теста на времето, колкото че може да бъде пометена от машината на публичното отвращение. " Виждаме по какъв начин това, което е било смешно през вчерашния ден, става нелегално през днешния ден и индивидът, който се е шегувал, би трябвало да бъде неразрешен. Културата на възмущението е толкоз мощна, колкото и токсична. "

" Част от това, което пречи на комедията, е приливната вълна на идиотизъм, която може да се образува в обществените медии за един ден от възмутена навалица “, добави той.

Фалън не е първият случай, при който невнимание или безобидни думи и действия от миналото внезапно изплуват в интернет и могат да сложат края на нечия кариера. Кевин Харт, Джеймс Гън и Шон Мендес са единствено някои от звездите, на които им се наложи да се извиняват за остарели туитове.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР